zondag 11 december 2016

Het leven van een brugsmurf in een notendop

Brugklasser, we zijn het allemaal geweest. Hier een verhaal van Sam Siderius over zijn eerste jaar op het SMC tot nu toe.

Het leven van een brugsmurf in een notendop

Ieder jaar komen er weer nieuwe leerlingen op school en ieder jaar denkt de bovenbouw dat er weer een lading smurfen is gedumpt. Terwijl ze zelf niet meer weten hoe het allemaal ging in de brugklas. Dat ga ik jullie daarom vertellen.

In het begin van het schooljaar is het natuurlijk nog spannend om je school te zien. Ten eerste eerst nog een half uur fietsen, en als je eenmaal op school bent, krijg je allemaal moeilijke namen die je zo snel mogelijk uit je hoofd moet weten. Ook moet je gaan observeren wie je aardig of grappig vindt en met wie je misschien wel een vriendschap wilt sluiten. Ook merk je gelijk dat je super klein bent vergeleken alle 5e-jaars van wel 2 meter lang die je in de gangen omverduwen. Je hebt ook een vreemd rooster waar je steeds naar een ander lokaal moet. Dat is dan ook de reden van de verdwaalde brugklassers elke week, ook omdat de school vier keer zo groot is.
We krijgen meer huiswerk dan we in onze hele basisschool carrière hebben gehad. Dan ga je naar brugklas werkweek, je gaat met de bus naar Appelscha, waar je allemaal spellen gaat doen. Fietspuzzeltocht, 8 kamp en klimmen op de klimtoren. Je moest natuurlijk ook voor jezelf koken, waar de docenten mee gingen eten. Je leert elkaar beter kennen in je huisje en met de spellen. Er zijn natuurlijk ook schoolfeesten waar je voor het eerst naartoe gaat. Het eerste feest voor brugklassers is erg leuk. Voorheen heb je nooit echt een schoolfeest gehad, dus is het helemaal nieuw voor je. Keihard werken is het ook wel. Lang bezig met huiswerk en je weet soms niet waar je aan moet beginnen.


Kortom, het leven van een brugklasser is zwaar. Er is veel nieuw en je weet niet hoe alles werkt op school. En bovendien word je vaak weggeduwd in de gangen door alle grote mensen. Ben jij zo iemand die altijd brugklassers opzij duwt? Denk dan even terug aan de tijd toen jij nog een brugsmurf was!

1 opmerking:

  1. Wacht maar tot je in de vijfde klas zit en je jezelf helemaal kapot leert. Naast de gebruikelijke PO's, PW's, SO's, verslagen stress je je ook nog stuk aan de SE's die je goed moet maken en de nog 3000 keer meer huiswerkopgaven dan jij maar kan bedenken. Vervolgens heb je ook nog de constante druk van het kiezen van een studie want je moet eigenlijk je hele toekomst bepalen aan de hand daarvan. Als kers op de taart zijn er dan ook nog allemaal van die irritante kabouters die de hele tijd aan het schreeuwen zijn en herrie maken, met hun enorme tassen alleen maar in de weg lopen en dan vervolgens ook nog gaan zeuren dat hun leven zwaar is. Nou dan had je gewenst dat je nog in de eerste zat en het allemaal nog zo simpel was.

    BeantwoordenVerwijderen